vrijdag 6 juni 2014

Coulance

Vroeger noemde ik Roompot ‘de Center Parks van den Aldi’. Dat zal ik nu nooit meer doen.

En wel hierom:

We zouden op weekend gaan met een paar collega’s. Ik zei: “Ik boek wel een huisje bij Roompot. Ken je dat niet? Da’s de Center Parks van den Aldi.” En ik boekte een huis voor 10 personen, zoals dat gaat: klikken en vinken, ‘ga door’ en ‘akkoord’ tot ik tot mijn tevredenheid een mail kreeg waarop stond dat ik definitief geboekt had.  Betalen moest ik ook doen natuurlijk, maar daar had ik nog zeeën van tijd voor.

De zeeën werden een meer en het meer werd een vijver en de vijver werd een poel en de poel werd een regenplas en toen kreeg ik een mailtje waarin stond dat mijn reservatie was geannuleerd wegens niet tijdig betaald. Er stond ook nog iets in over recron-voorwaarden, blijkt achteraf, maar ik lees graag diagonaal en dat van die voorwaarden stond in de verkeerde hoek.

Verdorie, dacht ik, nu gaat ons weekend niet door. Mijn gedachten dwaalden verder af naar therapie voor uitstelgedrag en dat was dat.

Ik krijg regelmatig mails van Roompot, met last-minute-aanbiedingen en zo. Ik lees die nooit, dus de voorbije weken las ik die ook niet, ook al stond er soms ‘aanmaning’ bij het onderwerp, blijkt achteraf. Ik kan zelfs mailboxen diagonaal lezen.

En toen kreeg ik een echte papieren brief van Roompot in de bus. Ik ben verzot op echte papieren brieven, dus die lees ik altijd helemaal horizontaal en verticaal.

Het was een brief met een nep-watermerk van Roompot en hij had een titel: Aanmaning.

Totaal achterstallige betalingen: € 673,25

Ik moest even gaan zitten, want ik zag sterretjes een ook een paar schoenen, veel mooie jurkjes en een nieuwe zonnebril, allemaal met een groot rood kruis erdoor. Ik kreeg ook een beetje buikpijn.

Ik heb de brief enkele keren herlezen, heb mijn mailgeschiedenis uitgeplozen, heb de recron-voorwaarden gedownload en bestudeerd heb me toen zetten wachten op Meneer Schaap.

Meneer Schaap heeft de brief enkele keren herlezen, mijn mailgeschiedenis uitgeplozen en de recron-voorwaarden bestudeerd en toen heeft hij heel ontgoocheld naar mij gekeken.

Roompot was volledig in zijn (haar?) recht: door niet te betalen had ik laattijdig geannuleerd en ik moest 75% van de kosten betalen.

Meneer Schaap had nu ook buikpijn gekregen en stuurde me op strafkamp naar de keuken. Terwijl ik schuldbewust de afwas deed, schreef hij Roompot een poeslieve mail waarin hij de nonchalance van zijn vrouw beschreef als een klinisch probleem en heel nederig vroeg om begrip en misschien een beetje korting op onze schulden.

Later die avond mocht ik terug uit de keuken komen, maar echt gezellig werd het niet meer.

Wat een verschil met de daaropvolgende dag, toen we konden lezen in de mail van de afdeling Gastenadministratie: “Uit coulance hebben wij de annuleringsnota 00014104999 verwijderd/laten vervallen.” Een cadeautje van € 673,25, zomaar, uit coulance. Hoera!


Ik weet zeker dat ze bij Center Parks niet zo coulant waren geweest.

9 opmerkingen:

 1. Oh jee, gelukkig kan ik snel vertikaal lezen want ik kreeg buikpijn van het verhaal... maar niet van het einde! Rare voorwaarden, maar gelukkig menselijke mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Coulance, weer een woord bijgeleerd. Bij den Aldi kan je ook zonder problemen ruilen of je geld terugkrijgen, toch een beetje Aldi dus, die roompot.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dan werd je vast heel erg bleek van die brief. Gelukkig van dat geld dat je kwijtgescholden werd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kreeg het al Spaans benauwd in uw plaats bij het lezen van deze ( fantastisch leuk uitgeschreven trouwens) blogpost......gelukkig kon ik ook in uw plaats een zucht van verlichting slaken bij het einde!

  deborasluijs.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had nog nooit gehoord van coulance, maar het blijkt een leuk woord te zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het zelf ook moeten opzoeken hoor. En nu vergeet ik het niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. :D oef, gelukkig!! Wij zijn ook al heel tevreden met Roompot weg geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha, Nel, dit is schitterende reclame voor de Roompot en voor uw meneer. En ook wel voor jou, omdat je het zo heerlijk kunt relativeren. Mooi.

  BeantwoordenVerwijderen